Lectures recomanades del mes

Maternitats en vaga

 

Autoria: Jenny Brown

Editorial: Tigre de paper

Any: 2019

Sinopsi: 

Aquest assaig lúcid i atrevit parteix d’una consigna provocadora per posar sobre la taula un debat molt necessari. ‘Maternitats en vaga’ analitza amb detall les polítiques, grups de pressió i interessos que s’amaguen darrere les legislacions sobre control de natalitat i salut sexual.

El llibre és també una crida a l’organització col·lectiva de les dones. Mentre les feministes hem estat lluitant amb valor per defensar els nostres drets reproductius, ens diu Jenny Brown, només hem copsat vagament per què l’estructura de poder vol controlar la nostra vida reproductiva. Els obstacles a l’avortament permeten que el nostre treball reproductiu continuï sent barat. A la llum d’això, hem de deixar de pensar en el control de natalitat i l’avortament només com tries individuals i començar a pensar-hi com una eina de poder polític que les dones hem de controlar. Si veiem més clarament el valor de la nostra feina, tindrem una base per exigir una contribució més gran d’aquells que més se’n beneficien.

Dilluns ens estimaran

 

Autoria: Najat El Hackmi

Editorial: Destino

Any: 2021

Sinopsi: 

Dilluns ens estimaran explica la història d’una jove que vol ser lliure i feliç. Les circumstàncies en què viu, però, són complicades. Un entorn opressiu, del qual no li serà fàcil sortir sense haver de pagar un preu molt alt, marca el seu present i potser el seu destí.

Tot comença el dia que coneix una noia que l’enlluerna. Forma part de la seva mateixa comunitat, però la seva família viu la condició cultural sense els llasts ancestrals de la resta. La nova amiga tot just està afrontant els primers reptes que com a dona li presenta la vida. I ho fa amb una vitalitat, una determinació i una il·lusió tan fascinants que empenyen la jove a seguir les seves passes.

Una història emotiva i reveladora sobre la importància que les dones siguin les protagonistes de les seves vides, per més que hagin d’afrontar condicionants d’origen, de classe social o de gènere. El relat del dur camí cap a la llibertat.

«Hi ha raons de fons que em porten a escriure sobre nosaltres: aleshores no ho sabíem però estàvem conquerint territoris nous —impensables per a les nostres mares—, estàvem esquinçant tots els vels, esquerdàvem muralles impenetrables amb una cullereta esquifida i no ens n’adonàvem.» Najat El Hachmi

Mamà robot

 

Autoria: Zidrou, Sebastien Chebret

Editorial: Edelvives

Any: 2019

Sinopsi: 

Resulta molt pràctic tenir a casa una mare robot que s’encarregui de fer-ho tot… Però, i si un dia decideix fer vaga? Els infants i el pare hauràn d’adaptar-se a la nova situació.

Una divertida història que ens fa reflexionar sobre la igualtat de gènere, que hauria de començar a casa.