Lectures recomanades del mes

No es para tanto. Notas sobre la cultura de la violación

 

Autoria: Roxane Gay

Editorial: Capitán Swing

Any: 2018

Sinopsi: 

En aquesta valuosa i reveladora antologia, l’escriptora i crítica cultural Roxane Gay recull peces – originals i altres publicades – que aborden el que significa viure en un món on les dones han de mesurar l’assetjament, la violència i l’agressió que enfronten quotidianament, i on “de manera rutinària, se les qüestiona, desacredita, denigra, taca, menysprea, les tracta amb condescendència i se les utilitza per a esplaiar-se, perquè es mofen d’elles i els fan llum de gas” per parlar d’això. La recopilació inclou assajos de conegudes escriptores, artistes, intèrprets i crítiques, com les actrius Ally Sheedy i Gabrielle Union, o les escriptores Amy Jo Burns, Lyz Lenz, i Claire Schwartz. Abastant una àmplia gamma de temes i experiències, des d’una exploració de l’epidèmia de violació integrada en la crisi de refugiats fins a relats en primera persona d’abús sexual i infantil, es tracta d’una col·lecció profundament honesta i personal, provocativa i esquinçadorament sincera, que reflecteix el món en el qual vivim i és al mateix temps una anomenada a l’acció per a deixar de conformar-nos amb el “no és per a tant”. Aquesta edició inclou un pròleg de Jana Leo, autora de Violació: Nova York (2017).

Ellas hablan

 

 

 

Autoria: Miriam Toews

Editorial: Sexto piso

Any: 2020

Sinopsi: 

Durant anys, en la remota colònia menonita de Molotschna, les dones han estat sistemàticament drogades i violades mentre dormien. La comunitat s’obstinava a fer-los creure que les ferides amb les quals començaven el dia eren producte de la seva absurda imaginació, o potser obra del dimoni, que les castigava pels seus pecats. Els violadors, no obstant això, eren homes de la pròpia colònia: oncles, germans o veïns que han estat detinguts, però que ara, en tot just dos dies, quedaran lliures sota fiança i tornaran a casa.

Vuit d’aquestes dones que van patir abusos i violacions, quatre de la família Loewen i quatre de les Friesen, estan a punt de reunir-se en secret per a prendre una decisió que determinarà el seu futur. Què han de fer? Perdonar-los, com demana el bisbe Peters? Respondre a la violència amb més violència? O marxar per sempre, lluny de l’únic món que fins ara han conegut?

En el punt en el qual aquestes vuit dones –unes ancianes, altres joves, cadascuna d’elles singular i genuïna– prenen la paraula i comencen a compartir les seves pors, desitjos i esperances, arrenca aquesta formidable novel·la, inspirada en fets reals que van ocórrer fa tan sols una dècada. En “Ellas hablan”, Miriam Toews narra amb enorme fondària, afecte i sentit de l’humor la història d’unes dones que reclamen el seu dret a decidir, i es fan preguntes que no disten tant de les que tots ens fem sobre la convivència, el perdó, la justícia i la naturalesa de l’amor.

El llibre de les emocions per a nenes i nens. Els contes de la fada menta

 

Autoria: Jessica Love

Editorial: Kokinos

Any: 2018

Sinopsi: 

La Noa menteix als seus pares per poder-se quedar amb un gosset que ha trobat al carrer; en Biel no sap acceptar les crítiques; l’Eric no pot anar d’excursió perquè és incapaç de gestionar el seu temps i encara té l’habitació per endreçar, i en Marc se sent malament perquè es deixa arrossegar pel grup i no pot evitar maltractar el Jairo. A tots ells els ajuda la fada Menta, una fada que és verda com un pèsol, fa olor de menta i només pot ser vista per nens i nenes fins als set anys. Amb ella, els protagonistes d’aquests contes aprendran a reconèixer en profunditat les seves emocions i pors, a fer front als problemes i a viure millor. Un llibre que analitza la intel·ligència emocional, tant per comprendre els altres i relacionar-s’hi, com per mirar dins d’un mateix i aprendre a conèixer-se. Un llibre per als més petits, però també per a mares, pares i educadors on s’hi analitza la intel·ligència emocional.