28 de maig, Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones

Avui, 28 de maig, es commemora el Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones, una jornada que té per objectiu fer difusió de l’estat de salut de les dones, de les seves necessitats i del compromís de les administracions per donar-hi resposta.

Aquesta jornada es celebra cada 28 de maig des de de l’any 1987, quan en una reunió de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que es va tenir lloc a Costa Rica, la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib va proposar la creació d’aquest dia internacional.

La desigualtat de gènere afecta de manera transversal tots els àmbits de vida de les dones, entre ells, en l’accés i en el tractament de la salut.  A més els estereotips tenen un fort impacte en la salut i els seus efectes atempten directament contra els drets de les dones.

Els trastorns crònics són més alts en les dones que els homes, pateixen més ansietat, més al·lèrgies cròniques, més migranyes, més dolor lumbar… Els factors de risc per a la salut de les dones són més alts a causa del cost que suposa invertir més hores al treball de cures i domèstic, més exigència estètica, més precarietat laboral, etc. La visió androcèntrica de la ciència i la investigació tampoc ajuda, i poques vegades es té en compte l’impacte de determinades malalties en les dones.

Sant Boi se suma a la commemoració d’aquesta jornada deixant palés el seu compromís per donar resposta a les necessitats i demandes de les dones en relació a la seva salut.

Dades de salut

Recursos sobre salut i gènere