28 de Maig, Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones

Avui commemorem el Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones, una jornada que té per objectiu la difusió de l’estat de salut de les dones, de les seves necessitats i demandes, i de la necessitat del compromís de la ciència i les administracions  d’incorporar la perspectiva de gènere en la salut, tenint en compte tots els factors diferencials.

L’origen d’aquesta commemoració es remunta a l’any 1987, quan en una reunió de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que va tenir lloc a Costa Rica, la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib va proposar la creació d’un Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones.

Avui, més que mai és necessari afrontar els nous reptes socials, polítics, econòmics i culturals del nou escenari que ens està deixant a nivell mundial la pandèmia de la Covid-19, i visibilitzar el seu impacte per a la salut integral de les dones.

Tenint en compte la  situació actual, enguany, hem volgut posar especial èmfasi en l’existència de la segregació horitzontal i vertical en la composició de les ocupacions que fan front a la pandèmia i, en primera línia. La crisi sanitària posa en risc, especialment, la salut de les professionals dels entorns sanitaris, social, de neteja i treball domèstic. Aquests quatre sectors,  essencials pel manteniment de la vida, són sectors molt feminitzats i han estat històricament  menyspreats. L’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona calcula que 715.000 persones treballen a primera línia de la lluita contra el coronavirus, de les quals un 65% són dones.

Per altra banda, les restriccions de mobilitat i les mesures de confinament influeixen en la gravetat de les violències masclistes (sexuals, físiques, reproductives, psicològiques, econòmiques…), augmentant la vulnerabilitat de les dones i per tant tenint un impacte directe en la seva salut. Estan augmentant les desigualtats pel que fa els usos del temps i les càrregues de treball domèstic i de cura que encara segueixen recaient en major mesura en les dones, amb l’impacte en la salut que tindrà a curt, mig i llarg termini sobre la salut. I encara més en els casos de dones amb diversitat funcional que la invisibilització i les conseqüències de la pandèmia les col·loquen en situacions de major vulnerabilitat.

Cal que reflexionem en totes les conseqüències de la pandèmia des d’una perspectiva de gènere, amb ulleres liles.

Un deixem un recull de reportatges, llibres, articles i revistes sobre salut i gènere per gaudir #desdecasa. Els podeu descarregar aquí.