28 DE SETEMBRE, DIA D’ACCIÓ GLOBAL PER LA DESPENALITZACIÓ DE L’AVORTAMENT

Avui es celebra el Dia Internacional per la despenalització de l’avortament, una jornada per reivindicar els drets sexuals i reproductius de les dones i per exigir als governs despenalitzar l’avortament i facilitar-ne l’accés amb l’objectiu d’evitar que milions de dones al món morin per la pràctica d’avortaments insegurs.

Aquesta diada es commemora aquest any enmig d’una pandèmia mundial que està dificultant, encara més, l’accés a l’avortament per a moltes dones.

A Catalunya, el desbordament sanitari a causa del Covid-19 ha dificultat l’accés a l’avortament. Tot i que el departament de Salut va aprovar una autorització perquè els tràmits per a la interrupció voluntària de l’embaràs es poguessin fer de manera virtual durant l’estat d’alarma, la saturació del sistema va provocar que moltes dones no poguessin concertar cita amb els seus centres d’atenció primària (CAP) o amb els de salut sexual i reproductiva (ASSIR). Moltes entitats comunitàries es van convertir en una alternativa per a aquestes dones, havent tramitat més de 400 avortaments entre els mesos de març a juny, gairebé el doble que l’any passat en el mateix període.

https://www.ara.cat/societat/catalunya-elimina-informacio-previa-presencial-dones-avortament-voluntari-epidemia-coronavirus-covid-19_0_2429157208.html

En altres països, com ara  Estats Units, estan fent ús de la pandèmia per evitar avortaments, al no considerar-se una intervenció no essencial.  L’ONU ja ha denunciat aquests fets, que s’estan produint especialment als estats més conservadors, i que van en contra dels drets sexuals i reproductius de les dones.

https://www.ara.cat/internacional/coronavirus-covid-19-onu-denuncia-us-pandemia-evitar-avortaments-estats-units_0_2460954017.html