Dia internacional de les nenes a les TIC

Avui es commemora el Dia Internacional de les Nenes en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), amb l’objectiu d’encoratjar les vocacions tecnològiques en les nenes i joves, així com reduir la bretxa digital de gènere. També encoratja i motiva les nenes perquè participin en carreres tecnològiques, tant en la formació reglada, com de manera professional, en l’àmbit de l’oci o un altre tipus d’activitats.

Les barreres culturals relacionades amb tradicions i estereotips fan que es tingui la idea que el sector de les TIC és més apropiat per als homes. Ja des de l’educació primària els rols de gènere operen sobre els processos educatius promovent la bretxa digital de gènere. Els homes s’associen positivament als estudis més masculinitzats des que són nens i reben més estímuls que les dones per dedicar-se a àmbits relacionats amb la tecnologia.

Quina és la situació actual de les dones i les TIC a Catalunya?

  1. El 4,2% de les noies matriculades en Formació Professional ho fan en estudis d’informàtica i comunicacions, enfront del 15,7% dels nois.
  2. Durant el curs acadèmic 2017-2018, només el 8% dels títols universitaris obtinguts per dones van ser en enginyeria i arquitectura, enfront del 27,8% dels títols obtinguts per homes.
  3. El 2019, el 2% del total de dones ocupades ho estaven en la branca de la informació i les comunicacions, mentre que en el cas dels homes, ho estaven en un 4%.
  4. A Catalunya, durant el 2019 el 69,1% de les persones ocupades en la branca d’activitat econòmica de la informació i les comunicacions eren homes, mentre que el 30,9% eren dones.

Font:  dossier estadístic ‘Dones en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC)’, publicat el 2020 per l’Institut Català de les Dones i elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere

 

Taller ‘Les dones als videojocs’

Des del Centre de Recursos i Documentació de les Dones hem organitzat el taller gratuït ‘Les dones als videojocs’, activitat emmarcada en aquesta diada i que té per objectiu analitzar el paper de les dones a l’indústria dels videojocs.

Més informació i inscripcions aquí.

 

Trenquem la bretxa digital.

#NoEtQuedisEnrere