Dia per a la Despenalització i Legalització de l’Avortament

Avui, 28 de setembre, es commemora el Dia per a la Despenalització de l’Avortament, una jornada convocada pels moviments feministes arreu del món amb la finalitat d’exigir els seus drets sexuals i reproductius, els seus drets a decidir sobre el propi cos i a fer-ho de manera lliure i segura. Exigeixen, per tant,  la despenalització i la legalització total de l’avortament voluntari arreu del món.

L’OMS calcula que, cada any, es produeixen uns 22 milions d’avortaments perillosos a tot el món que acaben provocant al voltant d’unes 45000 morts.

La ingerència sobre la vida i els cossos de les dones és una mostra més de violència masclista i patriarcal d’abast internacional. Inclús en països on l’avortament és legal i gratuït, com ara el nostre des de l’any 2010, l’accés al circuit públic és confús i desconegut, derivant-se a clíniques privades que tenen concertació amb la Generalitat, especialment en avortaments quirúrgics o instrumentals. Això comporta que les dones hagin de desplaçar-se, en alguns casos, a molts kilòmetres de la seva residència, a vegades fora de la seva comarca o província.

L’estigma social que encara provoca l’avortament, tant per les dones que ho sol·liciten com pel personal professional que ho practica, així com l’objecció de consciència, són les principals causes de l’externalització de l’avortament al nostre país, amb les evidents conseqüències negatives per les dones.

Més informació aquí.

#JoDecideixo