Informe violència contra les dones – 2T 2021

L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha publicat  l’informe trimestral de violència contra les dones amb l’explotació de les dades recollides pel Consejo General del Poder Judicial. Segons aquestes dades, durant el segon trimestre de l’aquest any:

532 dones víctimes de violència masclista. 26 homes condemnats, 5 d’absolts en el segon trimestre de 2021. El nombre de denúncies de violència masclista (532) creix tant respecte al trimestre anterior (+70) com respecte al mateix trimestre de l’any anterior (+68).

7 de cada 100 dones víctimes de violència masclista dispensen la seva obligació de declarar en el procés judicial. El 77% de les denúncies van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de la pròpia víctima de violència masclista, el 16% per intervenció directa policial i el 4% per informe de lesions.

En el segon trimestre de 2021 disminueix el nombre d’ordres de protecció (97) interposades  respecte al trimestre anterior (-2%) però augmenten respecte al mateix trimestre de l’any anterior  (+9%). En comparació amb el trimestre anterior el pes de les ordres de protecció adoptades (43%) disminueix en els partits judicials del Baix Llobregat  i també respecte el mateix trimestre de l’any anterior (-14 pp).

Els assumptes civils  d’ingrés directe als partits judicials al Baix Llobregat disminueixen (-10%) respecte al primer trimestre de 2021 i els penals augmenten (+15%). La majoria dels agressors (65%) als que s’ha aplicat una ordre de protecció havien finalitzat una relació afectiva amb la seva víctima.

El sobreseïment provisional és la forma de terminació de l’assumpte jutjat més freqüent (44,9%) seguit de l’elevació a òrgan competent (31,2%). El percentatge de sentències condemnatòries és menor a la comarca (4,9%) que a Catalunya (11,3%) o que pel conjunt d’Espanya (13,9%).

Podeu descarregar l’informe complet aquí.