Lectures recomanades del mes

Políticas trans

Políticas Trans: Una antología de textos desde los estudios trans norteameric (COLECCION G)

Autoria: Pol Galofré, Miquel Missé

Editorial: Egales

Any: 2015

Sinopsi:

Aquest llibre és una iniciativa per a divulgar discursos en relació a les polítiques trans (transsexuals, transgènere, travestis). Discursos que poden contribuir al debat que té lloc al context espanyol en torn a les qüestions trans. Una compilació de textos, la majoria d’activistes trans en l’àmbit nord-americà, que es publiquen per primera vegada en castellà. Articles publicats, en la major part als anys noranta, son treballs que ens han inspirat com a persones trans, com a activistes i també com a investigadors de la qüestió trans. Creiem que aporten múltiples elements que fan més complex el debat i que gran part de les seves reflexions són d’absoluta vigència avui dia en el nostre context.

Un apartamento en Urano

Autoria: Paul B. Preciado

Editorial: Anagrama

Any: 2019

Sinopsi:

Urà, el gegant gelat, és el planeta més fred del sistema solar, i també un déu de la mitologia grega. Urà dona nom, a més, al uranisme, concepte forjat pel primer activista sexual europeu, Karl-Heinrich Ullrichs, en 1864 va de definir el ‘tercer sexe’. Paul B. Preciado somia amb un apartament a Urà on viure fora de les relacions de poder i de les taxonomies sexuals, de gènere i racials que la modernitat ha inventat. ‘La meva condició trans’, diu l’autor, ‘és una nova forma d’uranisme. No soc un home. No soc una dona. No soc heterosexual. No soc homosexual. Soc un dissident del sistema sexe-gènere. Soc la multiplicitat del cosmos tancada en un règim epistemològic i polític binari, cridant davant de vostès. Soc un uranista en els confins del capitalisme tecnocientífic’.

En aquest llibre relativa el seu procés de transformació de Beatriz a Paul B., on les hormones i el canvi de nom legal són tan importants com la escriptura. Aquesta no es sols la crònica d’una transició de gènere, sinó també la d’una transició planetària: Preciado analitza altres processos de mutació política, cultural i sexual.

Paul B. Preciado qüestiona les normes polítiques i les fronteres, escruta les estructures socials establertes en uns textos que tenen la contundència de la proclama, i una estimulant radicalitat formal que també qüestiona els límits de lo literari.

 

 

Cua de sirena

Cua de sirena baja by Bellaterra - issuu

Autoria: Alba Barbé i Serra, Sara Carro Ibarra

Editorial: Edicions Bellaterra

Any: 2016

Sinopsi:

En Roc estava més marejat que un allioli. No entenia res de res del que el cranc li havia dit… No entenia per què era una cosa que s’havia de convertir en una altra. A més a més, per sempre més! Una cosa o l’altra. Blanc o negre. Carn o peix. Nen o nena, humà o sirena… Com si només hi hagués dues opcions! No pot ser que una decisió sigui també que no vols prendre una decisió?