Lectures recomanades del mes

Transexualidad, intersexualidad y dualidad de género

 

Autoria: Jose Antonio Nieto Piñeroba

Editorial: Bellaterra

Any: 2000

 

 

Sinopsi: 

 

El llibre incideix en l’anàlisi i l’evolució del que es presenta com a paradigma emergent del transgènere, que radica en la renúncia a la reassignació genital, la denominada “cirurgia de reassignació del sexe”. Que a Espanya, la llei 3/2007, de 15 de març, va permetre el reconeixement de la seva substantivitat jurídica.
Per altra banda, s’argumenta contra el model biomèdic que reconeix la transsexualitat com a trastorn de la identitat de gènere.
El trastorn, en conseqüència, es psiquiatritza i s’etiqueta com a disfòria de gènere. Amb la consegüent càrrega estigmatitzadora per a la persona trans al considerar i tractar la seva identitat com a un trastorn mental.
L’autor s’allunya d’aquesta invenció mèdica i advoca per la despsiquiatrització de la transsexualitat i del transgènere. D’igual manera, un camí interpretatiu social de la intersexualitat permet que la realitat intersexual no quedi encotillada en les estretes parets que venen limitades per la clínica. En aquest sentit, l’autor es decanta per una moratòria de la intervenció quirúrgica fins que la persona intersexual pugui decidir per si mateixa. En última instància, es recull una aspiració utòpica- i com a tal controvertible- que qüestiona l’estàtic sistema binari de gènere i que, a l’hora, permet el debat sentit de la seva perpetuïtat.

Manual para incendiar el paraíso

 

 

Autoria: Maria Murnau

Editorial: Espasa

Any: 2020

 

 

Sinopsi:

 

“No siguis tan radical”, “No et posis en política,”Modera el teu llenguatge”,” No siguis tan contundent”, “No pots canviar el món”,… Ens van ensenyar que no val la pena viure lluitant, que la vida està per gaudir-la, però, com podem gaudir la vida en una gàbia?

Després d’uns quants anys buscant la meva llibertat em vaig adonar que som moltes les que estem en aquest camí. No ens queda una altra opció que aixecar-nos i cridar juntes com a germanes que no ens conformarem amb promeses de canvis que no arriben. Incendiarem el paradís de cartó-pedra on ens van tancar.

Vivan las uñas de colores!                                    

 

 

Autoria: Alicia Acosta Gusti

Editorial: NUBEOCHO EDICIONES

Any: 2018

 

 

Sinopsi: 

A en Joan li agradava pintar-se les ungles i quan es van riure d’ell a l’escola, el seu pare va decidir donar-li suport i pintar-se-les ell també. Aquesta és una història inspirada en fets reals.