Lectures recomanades del mes

Gemma

 

Autoria: Milena Busquets

Editorial: ARA llibres

Any: 2021

 

 

Sinopsi: 

Les amigues de la infantesa són com pedres precioses, gemmes que custodiem al fons de la memòria i que ens il·luminen des de la distància en el temps.

Una nit càlida d’estiu, més de trenta anys després de la dolorosa mort de la Gemma, que va arribar massa aviat, el seu record emergeix del pou de l’oblit i inunda el present de la narradora com una onada: la seva feina de traductora, els plans de vacances, les amigues, els fills adolescents, els primers petons amb el Bruno, els carrers d’una Barcelona buida a l’estiu. Tot queda paralitzat sota l’ombra del fantasma de la Gema i l’obsessió de la protagonista per reconstruir el passat.

Però, és possible desfer les distàncies que han interposat el temps i la mort? És possible discernir el passat dels paranys que ens para la nostàlgia?

Malabaristas de la vida

 

Autoria: María Inés Amoroso Miranda, Anna Bosch Pareras,Cristina Carrasco Bengoa, Hortensia Fernández Medrano i Neus Moreno Sáenz.

Editorial: Icaria

Any: 2003

 

Sinopsi: 

Aquest llibre desenvolupa algunes reflexions al voltant de les tasques i treballs de les dones. La Cristina Carrasco Bengoa demostra l’existència d’una contradicció bàsica entre la lògica de la cura i la lògica del benefici. La Neus Moreno Saenz detecta i evidencia els greus costos que suposa la doble jornada per la salut de les dones. L’Anna Bosch Pareras, la María Inés Amoroso Miranda i la Hortensia Fernández Medrano reflexionen al voltant de les conseqüències que té el model actual de relació entre la societat humana i la natura i de com s’ha construït d’aquesta manera interrelacionada amb la desvaloració de les dones i de les seves tasques.

Les vencedores

 

Autoria: Laetitia Colombanii

Editorial: Salamandra

Any: 2020

 

 

Sinopsi:

Als quaranta anys, la Solène ho ha sacrificat tot per la seva carrera com a advocada: els seus somnis, els seus amics i els seus amors, fins que un dia s’ensorra i se sumeix en una profunda depressió. Per ajudar-la a recuperar-se, el metge li aconsella que faci tasques de voluntariat. Poc convençuda, la Solène troba per internet un anunci que desperta la seva curiositat i decideix interessar-s’hi. L’envien a una llar per a dones amb greu risc d’exclusió social, on té problemes per relacionar-se amb les residents, que d’ntrada es mostren distants i esquives; però a poc a poc anirà guanyant-se la seva confiança i descobrirà fins a quin punt vol estar tan viva com elles. Un segle abans, Blanche Peyron lliura un combat. Comandant de l’Exèrcit de Salvació a França, vol oferir un sostre a totes les dones excloses de la societat. Amb aquesta finalitat, el 1925 comença a recaptar els fons necessaris per comprar un hotel monumental, i només un any després el Palau de la Dona obre les seves portes.

El Palau de la Dona existeix iLes vencedores ens convida a entrar-hi per descobrir la dura realitat d’aquelles que hi viuen. Amb el mateix estil deLa trena, Laetitia Colombani broda un cant emotiu a la força de les dones que ens parla de pèrdues i sofriments, de bondat i fraternitat, que ens sedueix per la seva empatia i ens acosta vívidament a la tràgica existència d’aquestes persones invisibles per a la societat.