Lectures recomanades del mes

Políticas trans

 

Autoria:   Pol Galofré i Miquel Missé

Editorial: Egales

Any:   2015

 

 

Sinopsi: 

Aquest llibre és una iniciativa per a divulgar discursos sobre les polítiques trans (transsexuals, transgènere, travestís). Discursos que poden contribuir al debat que té lloc en el context espanyol entorn de les qüestions trans. Una recopilació de textos, la majoria d’activistes trans en l’àmbit nord-americà, que es publiquen per primera vegada en castellà. Articles publicats en la seva major part en els anys noranta, són treballs que ens han inspirat com a persones trans, com a activistes i també com a investigadors de la qüestió trans. Creiem que aporten múltiples elements que compliquen el debat i que gran part de les seves reflexions són d’absoluta vigència avui dia en el nostre context.

Els homes m’expliquen coses

Autoria:  Rebeca Solnit

Editorial: Angle

Any:  2016

 

 

Sinopsi: 

L’amfitrió duna festa a la qual assisteix Rebecca Solnit li recomana la lectura d’un llibre que acaba de publicar-se. Ell està tan capficat en el seu paper d’home condescendent i paternalista que no escolta, fins que és massa tard, que està recomanant-li el llibre a la pròpia autora. I que ha fet el ridícul evidenciant que no ha llegit res més que una ressenya: alguns homes, sàpiguen o no de què parlen, insisteixen a explicar coses a les dones. Els homes m’expliquen coses és una reflexió sobre com s’ha construït durant la història la diferència entre homes i dones, i sobre com les dones encara avui ho tenen més difícil: per ser escoltades, per caminar de nit sense por, per denunciar els assetjaments, per reivindicar els seus drets, per eradicar la cultura de la violació i dels privilegis sexuals. I alhora són textos plens dintel·ligència i esperança que conviden a tots, homes i dones, a pensar en la vigència del feminisme.

Per què les dones salvaran el planeta

Autoria:   Diverses autores. Traduït per Josefina Caball

Editorial:   Rayo verde

Any:   2019

 

Sinopsi:

L’empoderament de les dones pot transformar les possibilitats d’aconseguir la sostenibilitat ambiental? Aquest llibre pretén respondre afirmativament a la pregunta amb assajos i entrevistes que no només volen provocar una reflexió, sinó també una acció col·lectiva per canviar-ho tot. Reunim veus destacades dels moviments feministes i ecologistes internacionals per evidenciar que la igualtat de gènere és imprescindible per a l’acció climàtica. Vandana Shiva, Caroline Lucas, Maria Mies i Yayo Herrero, entre d’altres, exposen els vincles que hi ha entre ecologisme i feminisme en defensa de la justícia social. Mitjançant també l’estudi de casos específics, analitzen les formes en què dones interactuen en la lluita contra el canvi climàtic i les seves conseqüències. La seva voluntat transformadora és capaç d’influir en el medi ambient, però també en la societat, l’educació i en les relacions de poder. Christiana Figueres, Patricia Espinosa, Susan Buckingham, Zandile Gumede, Diane Elson, Lola Young, Nathalie Holvoet i Liesbeth Inberg, Atti Worku, Shukri Haji Ismail Bandare i Fatima Jibrell, Karin Nansen, Gotelind Alber, Lyla Mehta i Melissa Leach, Naoko Ishii, Caroline Lucas, Julie A. Nelson, Vandana Shiva, Celia Alldridge, Maria Mies, Nidhi Tandon, Anna Fitzpatrick, Carina Hirsch, Kate Metcalf, Juliet Davenport