Lectures recomanades del mes

El acontecimiento

 

 

Autoria:   Annie Ernaux

Editorial:  Angle Editorial

Any: 2019

 

 

Sinopsi: 

Quan Annie Ernaux va quedar-se embarassada als 23 anys va tenir clar que no era el que volia i que a França desfer-se’n era il·legal. En aquest relat, rememora una de les experiències més trasbalsadores i controvertides que pot viure una dona, un esdeveniment que transcendeix el seu cos: l’avortament en una societat que el castigava, ja que era alhora tabú, estigma i delicte. Amb la seva prosa lúcida Ernaux explora els sentiments de soledat i por que van tenyir aquell episodi: com va haver d’ocultar el seu estat als pares, buscar sola les solucions davant la indolència dels seus companys, suposadament progressistes, i esquivar la hipocresia social i el dolor de sentir-se jutjada per tothom, incloent-hi els metges.

Un testimoni minuciós i estremidor narrat amb sinceritat, concisió i honestedat sobre com la societat pot negar la capacitat de decidir d’una dona i la violència física i emocional que això comporta.

«L’autèntic objectiu de la meva vida tal vegada és aquest: que el meu cos, les meves sensacions i els meus pensaments esdevinguin escriptura.» — Annie Ernaux

Mama desobedient

 

 

Autoria:  Esther Vivas

Editorial: Capitan swing

Any:  2019

 

 

Sinopsi: 

Quines implicacions té ser mare, parir i donar mamar? Les dones ens enfrontem a una doble pressió, ser mamàs, com dicta el mantra patriarcal, i triomfar o sobreviure com puguem en el mercat de treball: un exercici gairebé impossible de malabarismes quotidians. Durant el transcurs de la història, la maternitat ha estat utilitzada com a instrument de control i supeditació de les dones. Però, una vegada conquerit el dret a no ser mares, tenim pendent reapropiar-nos de l’experiència materna. Ja va sent hora que reivindiquem la maternitat com una tasca imprescindible i comuna, i trenquem el silenci sobre l’embaràs, el part, la pèrdua gestacional, la lactància i la cura. Al nou feminisme emergent li correspon pensar una altra maternitat.

Yo, mentira

 

 

Autoria: Silvia Hidalgo

Editorial:   Transito

Any:   2021

 

 

Sinopsi:

«Qui porta una sola vida? Em pregunto si portar una doble vida o viure per sobre de les nostres possibilitats no són les úniques opcions dignes per a nosaltres, els mediocres». La narradora de “Jo, mentida” és una dona que ronda els quaranta, està casada amb «l’Escriptor», és mare d’un nen petit i empleada en el departament financer d’una empresa. Però aquestes definicions estan buides; ella no sap qui és o, pitjor, si és algú. Una vegada es va sentir autèntica, però això va ser fa molts anys, quan era caixera en un supermercat. En el present, la seva sensació de desengany i de buit s’han tornat asfixiants, i els dubtes la persegueixen del parc al cotxe, de l’oficina a casa. La necessitat brutal de ser una altra la porta a trencar la seva bombolla i espatllar-ho tot. Ja hi haurà temps després per a recollir el que se salvi. Narrada en una primera persona que destil·la honestedat, aquesta novel·la s’endinsa amb perspicàcia en els clarobscurs de la intimitat d’una dona. Silvia Hidalgo abraça la ironia i el sarcasme per a interpel·lar-nos sobre el fracàs, l’engany, la parella, el desig i el cos.