Lectures recomanades del mes

La batalla trans

 

 

 

Autoria:   Raúl Llopis

Editorial:  Bellaterra

Any: 2022

 

 

Sinopsi: 

Aquest llibre no ens parla sobre feminisme, tampoc sobre transsexualitat. Aquest llibre parla de drets humans, que és el que són el feminisme i els drets de les persones LGTBI. El que aquí llegiràs és una crònica amanida amb reflexió sota la mirada de qui defensa que les dones trans són dones i que el feminisme és una ideologia emancipatòria. És un artefacte contra el fanatisme dels qui creuen que els canvis socials es poden fer amb teories sense empatia. L’autor ens explica la lluita pel poder que s’està donant dins del feminisme després del desbordi social de 2018. Com la reacció antitrans d’un sector del feminisme, que de sobte ens ha sorprès usant contra les persones trans les mateixes eines que el patriarcat usa contra el feminisme, no és més que la resposta reaccionària a l’embranzida d’un feminisme popular. Moviment que va esclatar als carrers dels pobles i ciutats espanyoles i que va jubilar a un feminisme institucionalitzat i professionalitzat sovint massa interessat en els sostres de vidre i impassible a les necessitats de les dones pobres que recullen els cristalls que es trenquen.

En La batalla trans es busca comprendre que els drets de les persones trans, igual que els de les dones, són drets humans i que aquest país, que en la dictadura va enviar a les dones transsexuals a la presó, les va obligar a prostituir-se i els va propiciar pallisses, les ferides de les quals encara no han cicatritzat, té un deute pendent amb aquest col·lectiu. Les persones trans van sortir de la dictadura una dècada després que la resta de les i els espanyols i que, en quaranta anys de democràcia, encara no ha vist reconegut el seu dret a ser sense la tutela de jutges, metges, forenses, psicòlegs, psiquiatres o polítics.

A la cambra fosca

 

 

 

Autoria:  Susan Faludi

Editorial: Periscopi

Any:  2018

 

 

Sinopsi: 

L’escriptora i periodista Susan Faludi guarda el record del seu pare, amb qui fa anys que no té contacte, com el d’un home masclista, distant i fins i tot agressiu. Però quan s’assabenta que als setanta-sis anys s’ha sotmès a una operació de canvi de sexe decideix viatjar a Budapest per descobrir la seva veritable identitat. Durant les trobades que mantenen l’autora realitzarà una extraordinària investigació a partir de les diverses reencarnacions que ha viscut: fill, jueu hongarès, supervivent de l’holocaust, emigrant, marit, fotògraf professional del retoc d’imatge i, finalment, Stefánie, una dona trans septuagenària amb la qual ha de forjar una nova relació. Susan Faludi s’endinsa amb honestedat i perspicàcia en la vida del seu pare, una persona imperfecta que redescobreix a través d’una investigació històrica i humana on els canvis queden íntimament lligats a la història dels jueus hongaresos. Un llibre biogràfic que explora els límits de la idea d’identitat i els analitza de forma polièdrica i fascinant a partir del gènere, la nacionalitat, la política, la religió i la imatge. A la cambra fosca no és una memòria afectuosa sobre una figura paterna estimada, sinó un text sobre un progenitor que es vol reconciliar amb un món amb el qual sempre ha estat en conflicte.

Sunakay

 

 

 

Autoria: Meritxell Martí i Xavier Salomó

Editorial:   Flamboyant

Any:   2021

 

 

Sinopsi:

El mar s’ha convertit en un immens abocador sense vida submarina. Dues germanes sobreviuen en una illa de plàstic, entre la deixalla. Un petit accident canviarà el rumb de les coses. Una força atàvica està a punt d’emergir.

Més enllà de ser un àlbum sobre la contaminació de plàstics, Sunakay és una oda als nostres mars i un himne a la necessitat de protegir el planeta.

L’àlbum és fruit de gairebé tres anys de treball, que culminen en un meravellós llibre. El projecte més ambiciós del premiat i best seller tàndem creatiu Martí-Salomó.