Lectures recomanades del mes

La nena més petita de tota l’escola

 

 

Autoria:   Justin Roberts i Christian Robinson

Editorial:  Alba

Any: 2018

 

 

 

Sinopsi: 

No se n’adonava ningú, de la presència de la petita Sally McCabe. Era la nena més petita de tota l’escola. Però la Sally se n’adona de tot, des de les vint-i-set claus del conserge fins als abusadors del pati.

Un dia, la Sally se n’atipa i decideix fer-se sentir. Llavors, a la primera ocasió, s’encara amb els abusananos, i veu que una noia petita pot ser una gran diferència.

Marcs de guerra. Quines vides plorem?

 

 

Autoria:  Judith Butler

Editorial: Angle

Any:  2019

 

 

 

Sinopsi:

Judith Butler, una dels intel·lectuals més influents del món, explora com en un context bèl·lic Occident determina quines vides mereixen ser plorades – les pròpies- i quines no -les dels exèrcits enemics. I critica que siguin els mitjans de comunicació, convertits en part activa de la guerra, els que ho presentin així, fet que afavoreix l’hostilitat sense remordiments cap als països que no s’ajusten a la norma occidental d’allò que és humà, ja que en certa manera deshumanitza els habitants d’aquells països.

Escrit amb el rerefons de les guerres de l’Iraq i l’Afganistan i, també, de les atrocitats comeses a les presons de Guantánamo i Abu Ghraib, Butler demana repensar les polítiques progesistes, oposar-se a les accions militars intervencionistes il·legítimes i arbitràries, i establir condicions perquè la violència sigui menys viable i la vida més vivible.

El peligro de la historia única

 

 

Autoria: Chimamanda Ngozi Adichie

Editorial:   Literatura Random House

Any:   2018

 

 

 

Sinopsi:

«Les històries importen. Importen moltes històries. Les històries s’han utilitzat per a desposseir i calumniar, però també poden utilitzar-se per a facultar i humanitzar. Poden fer fallida la dignitat d’un poble, però també poden restaurar-la.»

Amb el seu característic amor per les històries, en aquest manifest Chimamanda Ngozi Adichie fa una cridada a rebutjar els relats únics. Es tracta de la seva primera TED Talk, un emotiu discurs que han vist més de tres milions de persones. Amb rotunditat i calidesa, l’autora reivindica la riquesa de la infinitud d’històries que ens conformen. En aquest text -que es tanca amb una reflexió de la filòsofa Marina Garcés- Ngozi Adichie alerta sobre els perills de reduir una persona, un país o una cultura a un relat unívoc, perquè només quan comprenem que mai existeix una única història, subratlla, recuperem una espècie de paradís.