Lectures recomanades del mes

Las cicatrices no duelen

 

 

 

Autoria:  Anabel Gonzalez

Editorial:  Planeta

Any: 2021

 

 

 

Sinopsi: 

Quan ens fem una ferida, el millor és netejar-la bé i deixar-la assecar a l’aire. Així s’anirà tancant, es tornarà una cicatriu i deixarà de fer mal. Quan la mirem, recordarem el que va passar, però ja no sentirem dolor. Si per contra tapem la ferida i ens diem que no hi és, és possible que acabi infectant-se i generant un problema més gran.

Amb les ferides emocionals passa el mateix. Quan alguna cosa ens ha ferit, hem d’entendre com ens afecta i veure si hi ha bloquejos que ens continuen limitant. Aquest és un camí que cal recórrer amb delicadesa.

A Les cicatrius no fan mal, l’Anabel Gonzalez ens mostra un camí cap a la cura emocional. Mitjançant la teràpia EMDR, un mode fascinant de treballar en els records i les defenses que aixequem enfront del dolor, aprendrem a curar traumes i desfer nusos mentals que ens impedeixen evolucionar.

Psicoteràpia queer

 

 

 

Autoria:  Ismael Cerón Plaza

Editorial: Bellaterra

Any:  2023

 

 

 

Sinopsi:

Aquest llibre és una esquerda en la psicologia cis-heteropatriarcal dominant, un punt de fugida a través del que podem escapar de la lògica capacitista, blanca i neoliberal imperant. Per a això, posa en valor una psicoteràpia que emfatitza una anàlisi psico-sociopolític interseccional i queer per a prendre consciència dels diferents sistemes d’opressió (masclisme, LGTBIQ+fòbia, misogínia, racisme, classisme, gordofobia i capacitismo) que configuren les nostres subjectivitats i identificacions. Es tracta d’afavorir que la persona visqui un procés d’emancipació psicològica i sociopolítica que li permeti desenvolupar una vida d’acord a les seves necessitats emocionals, sense haver de reproduir de manera automàtica les normativitats socials que ens condicionen o les etiquetes identitàries que es converteixen en gàbies invisibles i que produeixen un elevat malestar psicològic.

La psicoteràpia queer no es limita a posar en pràctica sabers associats al món de la psicologia o la psicoanàlisi crítica, sinó que es nodreix de diferents àrees de coneixement com la filosofia, l’educació o la sociologia. Es tracta d’utilitzar tots els recursos al nostre abast per a facilitar la millor qualitat de vida psíquica possible, intervenint en la mirada cis-heteropatriarcal en la qual hem estat socialitzats per a poder alliberar les múltiples dimensions i matisos que existeixen, per a aconseguir una major agència en l’esdevenir de les nostres vides. Un procés que, necessàriament, passa per establir aliances entre subjectes que es cuiden i se sostenen de manera igualitària i afectiva.

El síndrome de la impostora

 

 

Autoria: Élisabeth Cadoche i Anne de Montarlot

Editorial:   Península

Any:   2021

 

 

 

Sinopsi:

Per què a l’escola les noies creuen que no han estudiat prou i en canvi els nois pensen que «l’examen era molt difícil»? Per què a l’actualitat, encara que les estadístiques continuïn mostrant que elles treuen millors notes, continua faltant-los confiança (cosa que a més influirà profundament en el seu desenvolupament professional)? Per què la majoria de dones senten que són un frau en el seu treball i que els seus èxits són sol fruit de la bona sort? Això és el que es coneix com la síndrome de la impostora: una falta d’autoestima que et porta a dubtar constantment del teu potencial.
Aquest llibre aprofundeix en les causes psicològiques d’aquest fenomen, explica com fins i tot algunes grans líders i creadores —Michelle Obama, Angela Merkel o Margaret Atwood— l’han patit i dona eines per a aprendre a creure en una mateixa i guanyar la seguretat necessària per a tenir una carrera professional i personal reeixida.