Lectures recomanades del mes

Prehistoria de mujeres

 

 

 

 

Autoria:  Marga Sanchez Romero

Editorial:  Destino

Any: 2022

 

 

Sinopsi: 

«AQUEST LLIBRE NO PARLA DE DONES EN LA PREHISTÒRIA, AQUEST ÉS UN LLIBRE SOBRE LES DONES D’AVUI I COM LA HISTÒRIA ENS HA SITUAT EN LLOCS SECUNDARIS.»

Quin paper van tenir les primeres dones en la prehistòria? De veritat eren elles les que es quedaven cuidant a la prole? Com eren realment la maternitat i l’educació dels fills? En quin moment van començar les dones a perdre poder?

En el relat que s’ha construït de les societats prehistòriques, les dones han ocupat un lloc secundari que la ciència no s’ha preocupat per entendre i explicar en profunditat fins ara, quan el feminisme reivindica el paper fonamental de les dones en la història. Aquest apassionant assaig ens descobreix també com l’inici de l’arqueologia en el segle XIX com a disciplina científica va marcar la visió que es tenia de les dones i com aquesta va servir per a justificar les desigualtats. Un llibre que tracta de trencar mites, ens fa reflexionar sobre l’origen de la desigualtat i destapa la contribució essencial de les nostres avantpassades més llunyanes.

Sophie Germain. Las matemáticas como pasión

 

 

Autoria:  Laura Sánchez Fernández

Editorial: Nivola

Any:  2013

 

 

 

Sinopsi:

Sophie Germain no és un personatge anecdòtic en la història de les matemàtiques. Amb els seus errors i encerts, com els de qualsevol investigador, va fer valuoses aportacions al desenvolupament d’aquesta ciència, que va convertir en la seva passió.

Es podria escriure parlar d’ella com a científica, sense més, igualant-la als seus col·legues de l’època, com Lagrange, Legendre o Fourier, en les biografies de la qual ningú es deté a recalcar el seu gènere. Estic segura que Sophie hagués desitjat que no calgués assenyalar constantment que va ser una dona. Voldria dir que va tenir al seu abast tot allò de què van gaudir els seus col·legues: accés a una formació, respecte pels seus resultats i absència de paternalisme. Però la realitat va ser molt diferent. Com qualsevol persona, va ser fruit de les seves circumstàncies. No va tenir problemes pels diners o pel color de la seva pell, els va tenir per ser dona.

Las pioneras

 

 

 

 

Autoria: Rita Levi-Montalcini

Editorial:   Crítica

Any:   2017

 

 

Sinopsi:

“Aquest llibre —escriu la mítica biòloga Rita Levi-*Montalcini, Premi Nobel de Medicina— està destinat a les noves generacions. El seu objectiu és fer-les conscients de les fonamentals aportacions científiques que van fer les seves avantpassades des de dos segles abans de l’era cristiana fins al segle XX. Durant segles les dones van estar excloses. En el passat les que destacaven per la seva saviesa es consideraven bruixes i eren enviades a la foguera, i fins i tot quan es va abolir aquesta persecució, tan feroç com absurda, els filòsofs i els científics, inclosos els coneguts com ‘il·lustrats’, van continuar alimentant el mite de l’absoluta superioritat intel·lectual de l’home”. Per a demostrar que les dones també tenen un passat, i un present, científic, mostrant al mateix temps les injustícies i dependències que van haver de sofrir al llarg de segles, el procediment que Rita Levi-*Montalcini i Giuseppina Tripodi han seguit en aquest apassionat llibre és presentar la inqüestionable evidència que proporcionen tantes biografies de dones científiques com les matemàtiques Hipatia, Sophie Germain, Sofia Kovalevskaia i Emily Noether, les astrònomes Caroline Herschel, Williamina Fleming, Henrietta Leavitt, Cecilia Payne Gaposchkin, Margaret Burbidge i Vera Rubin, Mary Wortley Montagu, les físiques Émile du Châtelet, Marie Curie, Lise Meitner, Irène Joliot-Curie, Maria Goepper Mayer i Chien-*Shiung Wu, químiques com Rosalind Franklin i biòlogues com Gerty Cori, Barbara McClintock, Dorothy Crowfoot Hodkin i Christiane Nüsslein-*Volhard .