Lectures recomanades del mes

Transfeminismo o barbarie

 

 

 

Autoria:  Aingeru Mayor, Aitzole Araneta, Alicia Ramos, Carmen Romero Bachiller, Carolina Meloni, Duen Sacchi, Javier Sáez, Leo Mulió, Lucas Platero, Mafe Moscoso, María Galindo, Nuria Alabao, Olga Ayuso, Patricia Reguero, Silvia L. Gil

Editorial:  Kaotica

Any: 2020

 

Sinopsi: 

Transfeminismo o barbàrie és un acostament a les lluites transfeministes, així com una resposta plural i col·lectiva als atacs trànsfobs que reneixen en l’actualitat en el si d’uns certs sectors polítics i tradicionalment denominats feministes. És important que aquestes realitats -que no haurien de suposar ja avui cap problemàtica-, siguin enteses socialment i, en conseqüència, secundades.

Per a això, quinze veus, referents i diverses, reunides en aquest volum, han escrit sobre la lluita feminista no excloent i, en alguns casos, també sobre les tan injuriades i conceptualment desvirtuades -per alguns sectors- teories queer.

Problemes de gènere. El feminisme i la subversió de la identitat.

 

 

Autoria:  Judith Butler Trad. Bel Olid

Editorial: Angle

Any:  2021

 

 

 

 

Sinopsi:

UNA OBRA CAPITAL, UNA REFERÈNCIA INELUDIBLE PER AL MOVIMENT FEMINISTA Tot va començar amb _Problemes de gènere_, que ha esdevingut una obra capital per al moviment feminista. Amb aquest llibre Judith Butler, alhora brillant intel·lectual i activista militant, funda els estudis queer i marca el camí a tots els pensadors que posteriorment han fet estudis sobre el gènere. Poques obres de pensament han estat tan llegides, seguides i debatudes com aquesta en els darrers cinquanta anys. Butler hi critica la idea essencialista segons la qual les identitats de gènere són immutables i estan arrelades en el cos, en la naturalesa o en una heterosexualitat normativa. Afirma que conceptes com o no estan fixats biològicament sinó preestablerts culturalment. El gènere, per tant, no prové d´una realitat prèvia sinó que és el resultat d´una influència social reiterada. Dialogant amb autors com Lacan, Freud, De Beauvoir o Foucault, i incorporant postulats avançats de l´antropologia, la psicologia o la filosofia, les idees recollides a Problemes de gènere continuen sorprenent per la seva originalitat i la seva voluntat subversiva.

La guerra contra las mujeres

 

 

 

Autoria: Rita Segado

Editorial:   Traficante de sueños

Any:   2016

 

 

 

Sinopsi:

Les últimes dècades, període de neoliberalisme i de gir autoritari de les formes de govern, han vingut marcades per una creixent violència contra les dones. Els assassinats sistemàtics de Ciutat Juárez s’han convertit en un assaig a escala planetària, desbordant-se allà on l’Estat s’ha descompost en les seves tradicionals funcions sobiranes. El capitalisme exacerbat, producte d’una modernitat-colonialidad mai superada, es descarrega ara en les noves guerres contra les dones, destruint la societat al mateix temps que els seus cossos. Comprendre aquest nou gir violent del patriarcat, que Segato considera encertadament la primera estructura de dominació en la història de la humanitat, implica desplaçar-lo «de la vora al centre». D’acord amb l’autora, només a partir d’una revitalització de la comunitat i d’una repolitització del domèstic serà possible detenir el femigenocidi que avui està en marxa. Es juga, en això, el futur de la humanitat.